15 marca odbyły się w naszej szkole, już po raz kolejny, warsztaty kulinarne dla uczniów oraz rodziców. Tym razem nosiły one tytuł “Dieta dla mózgu ucznia czyli BRAIN FOOD”. W trakcie warsztatu rodzice mieli okazję dowiedzieć się jaki wplyw m.in. na procesy zapamiętywania, koncentracji, kreatywnego myślenia ma to w jaki sposób się odżywiamy, a także dlaczego tak ważne jest dla funckjonowania naszego mózgu to co jemy i pijemy. Przyjrzeliśmy się także produktom, które warto włączyć do diety uczniów ze względu na ich korzystny wpływ. W kolejnej części warsztatów dzieci wraz z rodzicami oraz nauczycielkami przygotowały sałatkę ze szpinakiem, gruszką i orzechami włoskimi, koktajl bananowo-gruszkowy z nasionami chia oraz kakaowe kuleczki z płatków owsianych ze słonecznikiem. Wspólnie upiekliśmy także ciasteczka z ciecierzycy, a następnie z wielką przyjemnością wszystko degustowaliśmy. Było pysznie!
-
Najnowsze wpisy
- Czy pamiętasz te książki o Mikołajku?
- Ciekawe dlaczego. Połącz pytanie z właściwą odpowiedzią.
- Ciekawe dlaczego – gwiazdy migoczą
- Zarządzenie nr 2
- ODPLATNOSC ZA OBIADY STYCZEN 2021
- Podziekowanie dla Rodzicow
- Jadlospis-18-22.01.2021
- Ciekawe dlaczego – informacje z życia zwierząt
- Wyniki szkolnego konkursu plastycznego “Krajobraz w barwach jesieni”
- Uszy do góry!
Meta
Zespół Szkół Nr 8 w Poznaniu