15 marca odbyły się w naszej szkole, już po raz kolejny, warsztaty kulinarne dla uczniów oraz rodziców. Tym razem nosiły one tytuł “Dieta dla mózgu ucznia czyli BRAIN FOOD”. W trakcie warsztatu rodzice mieli okazję dowiedzieć się jaki wplyw m.in. na procesy zapamiętywania, koncentracji, kreatywnego myślenia ma to w jaki sposób się odżywiamy, a także dlaczego tak ważne jest dla funckjonowania naszego mózgu to co jemy i pijemy. Przyjrzeliśmy się także produktom, które warto włączyć do diety uczniów ze względu na ich korzystny wpływ. W kolejnej części warsztatów dzieci wraz z rodzicami oraz nauczycielkami przygotowały sałatkę ze szpinakiem, gruszką i orzechami włoskimi, koktajl bananowo-gruszkowy z nasionami chia oraz kakaowe kuleczki z płatków owsianych ze słonecznikiem. Wspólnie upiekliśmy także ciasteczka z ciecierzycy, a następnie z wielką przyjemnością wszystko degustowaliśmy. Było pysznie!
Warsztaty kulinarne “Dieta dla mózgu ucznia czyli BRAIN FOOD”
Ten wpis został opublikowany w kategorii Aktualności, Promocja zdrowia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.